Conferințe
Conferința 1 - Researching Women's Theatre History: A Feminist Scholar in the Archives/ Cercetând istoria teatrului femeilor: o cercetătoare feministă în arhive
a fost susținută pe 25 aprilie 2024 la Facultatea de Teatru și Film a UBB, Cluj, de către cercetătoarea poloneză Agatha Luksza.
Agata Luksza este profesoară la Institutul Culturii Poloneze din cadrul Universității din Varșovia, co-editoare a European Journal of Theatre and Performance și a publicat mai multe articole și cărți de specialitate, dintre care cele mai recente, Polish Theatre Revisited: Theatre Fans in the Nineteenth Century (University of Iowa Press, 2023) și Glamour, femininity, performance. Actress as an Object of Desire (Warsaw University Press, Theatre Institute in Warsaw, 2016).
Conferința 2 - Feminist Dramaturgies from the Periphery/ Dramaturgii feministe de la periferie
a fost susținută pe 4 iunie la Facultatea de Teatru și Film a UBB Cluj de către Silvija Jestrovic, profesoară de teatru și performance la Warwick University din Marea Britanie.
Silvija Jestrovic a primit bursa de cercetare Leverhulme Major Research Fellowship pentru proiectul Whose Freedom? Dramaturgies of Freedom and the Aesthetic of Solidarity. Printre cărțile pe care le-a semnat se numără Theatre of Estrangement (University of Toronto Press, 2006), Performance, Space, Utopia: Cities of War, Cities of Exile (Palgrave 2012), The Author Dies Hard (Palgrave 2020). Silvija Jestrovic a co-editat The Oxford Handbook of Politics and Performance (OUP 2021) împreună cu Shirin Rai, Milija Gluhović și Mike Saward; iar împreună cu Ameet Paramewaram a co-editat ediția specială a Studies in Theatre and Performance cu titlul ‘Performing Worksites of the Left’ (2019). Colecția Theatre, Activism, Subjectivity: Searching for the Left in a Fragmented World, co-editată împreună cu Bishnupriya Dutt este în curs de apariție la Manchester University Press. Silvija este Senior Editor al prestigioasei publicații academice Theatre Research International.
Conferința 3 - Helene Weigel and Company. On asymmetrical balance of power in theatre/ Helene Weigel și Compania. Despre echilibrul asimetric al puterii în teatru
a fost susținută pe 9 decembrie 2024 la Facultatea de Teatru și Film a UBB, Cluj, de către Nicole Colin, profesoară de teatru la Universitatea Aix-Marseille, Franța.
Nicole Colin este profesoară de cultură germană la Universitatea Aix-Marseille (AMU), directoare a școlii masterale Germano-Franceză «Conflicts of cultures – cultures of conflicts» (AMU / University of Tübingen) și profesoară onorifică a Universității din Amsterdam (UvA). Colin studiază istoria culturii germane, cu accent pe literatură și teatru, și cercetează și teoria transferului cultural și a diplomației culturale, schimburile culturale între Franța și Germania, moștenirea culturală și sociologia domeniului cultural. Este autoarea monografiei Deutsche Dramatik im französischen Theater nach 1945. Künstlerisches Selbstverständnis im Kulturtransfer (Bielefeld 2011), co-autoare a Im Schatten der Versöhnung. Deutsch-französische Kulturmittler im Kontext der Europäischen Integration (Göttingen 2018) și co-editoare a Dictionnaire des relations culturelles franco-allemandes depuis 1945 (Lille 2023). Din iunie 2023, este coordonatoarea științifică a proiectului Horizon Europe NARDIV – United in Narrative Diversity? Cultural (Ex-) Change and Mutual Perceptions in Eastern and Western Europe at the threshold of the digital age.
Conferința 4 - Metode de lucru Rimini Protokoll/ Rimini Protokoll Working Methods
a fost susținută pe 20 ianuarie 2025 la REACTOR Cluj, de către Helgard Haug, co-fondatoare a multi-premiatei companii Rimini Protokoll, una dintre cele mai originale din lumea performativă.
Helgard Haug este autoare, regizoare și co-fondatoare a cunoscutei companii Rimini Protokoll. Ea a studiat Teatru și Media la Universitatea ”Justus Liebig” din Giessen, Germania. În 2002 a co-fondat împreună cu Daniel Wetzel și Stefan Kaegi compania Rimini Protokoll. Sub această etichetă, ea dezvoltă piese de teatru, intervenții, instalații scenice și piese radiofonice în diferite constelații, adesea cu experți care și-au testat cunoștințele și abilitățile dincolo de teatru.